UPDATE: CUM AU AJUNS AUTORITATILE SA PLATEASCA 200.000 DE EURO RROMILOR DIN APALINA

După cum relatam într-un articol anterior, autorităţile au pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului un proces intentat de 37 de romi din Reghin. În urma procesului 27 dintre ei o să primească despăgubiri de aproape 200 de mii de euro. CEDO le-a dat câștig de cauză considerând că forţele de ordine au dat dovadă de comportament abuziv.

Sentinţa a fost publicată de jurnalistul Marius Portik pe blogul personal portikmarius.ro.

Procesul a fost intentat în urma unui incident între trupele DIAS şi etnicii rromi din Apalina.
În acel moment presa relata urmatoarele:

17 raniti si doua autoturisme avariate, din dotarea Politiei, sunt rezultatele conflictului violent petrecut, joi seara, in localitatea Reghin, care i-a avut ca protagonisti pe romii din cartierul Apalina si trupele DIAS. Doua dintre victimele cu rani usoare provin din randul luptatorilor DIAS, care au fost intampinati, la descinderea in cartierul reghinean, cu furci, bate si topoare. Pentru autoaparare, luptatorii DIAS au tras mai multe focuri de avertisment, folosind munitie cu gloante din cauciuc si iritant-lacrimogene. Pana in prezent, 15 romi s-au prezentat la unitatile spitalicesti din Reghin si Targu Mures pentru acordarea de ingrijiri medicale, majoritatea pentru rani superficiale provocate de gloante din cauciuc.

In seara zilei de joi, cartierul Apalina din municipiul Reghin a fost scena unor conflicte violente intre mai multi rromi si trupele DIAS. Conflictul a izbucnit in momentul in care Politia s-a deplasat in cartierul Apalina, pentru a le inmana citatii lui B. Augustin si C. Attila, cunoscuti cu antecedente penale. Cei doi amenintasera, in urma cu o zi, un politist pentru ca ii cercetase intr-un dosar penal. Cand au ajuns in cartierul reghinean, politistii au fost intampinati cu furci, bate si topoare de mai multi rromi adunati in strada, care i-au inconjurat si au inceput sa se manifeste violent, incercand sa-i dezarmeze. Pentru a se apara, luptatorii DIAS au fost nevoiti sa apeleze la armanetul din dotare si au tras mai multe focuri de avertisment, dupa care au folosit munitie cu gloante din cauciuc si iritant-lacrimogene. In urma conflictului, 15 rromi si doi politisti au fost raniti, iar doua dintre autoturismele din dotarea Politiei au fost avariate.
Doua dintre victimele care au suferit rani usoare provin din randul luptatorilor DIAS, iar pana in prezent, 15 rromi s-au prezentat la unitatile spitalicesti din Reghin si Targu Mures pentru acordarea ingrijirilor medicale, majoritatea pentru rani superficiale provocate de gloantele din cauciuc.

În urma scandalului Ministrul Administratiei si Internelor,de la acel moment, dl. Vasile Blaga, a declarat ca
“Politia si-a facut datoria si a respectat cadrul legal, iar evenimentul, desi regretabil, nu poate fi reprosat fortelor de ordine, care au fost puse in situatia de a se apara in fata uneimultimi violente”,
iar Inpectoratul General al Politiei Romane a trimis urmatoarea informare
„in urma deliberarii, cuunanimitate de voturi, s-a constatat nevinovatia politistilor cercetati, respectiv comisar de politie
Moldovan Alexandru […] si sub-comisar de politie Gora Petru”.

La momentul respectiv comisar sef de politie la Reghin era Ujica Valer.

Comments are closed.