JUMATATE DIN ADOLESCENTII ROMANI ISI INCEPT VIATA SEXUALA INAINTE DE 15 ANI

Organizatei Mondiale a Sanatatii (OMS) trace un semnal de alarma. La 15 ani, elevii romani au intretinut deja relatii sexuale neprotejate, fumeaza si consuma alcool in mod regulat. Datele furnizate arata ca elevilor romani nu le sunt deloc straine substantele interzise, astfel ca 12% din cei chestionati au fumat cannabis, procurat din proximitatea scolii.

De altfel, cele mai ingrijoratoare statistici sunt cele referitoare la consumul de alcool si droguri. Conform datelor oferite de OMS, 12% din adolescentii romani fumeaza cannabis, in timp ce 36% din baietii de 15 ani cosuma alcool saptamanal.

“E vorba despre educatia de acasa si despre modele pe care acesti copii si le aleg in viata. Se uita la filme si vad ca e foarte cool sa fumezi, sa te droghezi. Ei spun ca atunci cand fumeaza cannabis le creste puterea de concentrare si ca acest consum de droguri nu le afecteaza neuronii. Aleg sa vada partea care le convine, dar, peste cativa ani, aceste comportamente o sa le afecteze sanatatea. La fiecare secunde moare cineva in lume din cauza cancerului la plamani”, spune Lucia Alb, psiholog scolar, coordonator Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) Cluj-Napoca citat de ziardecluj .ro

In ceea ce priveste relatiile sexuale, 17% din fete si 48% din baietii din Romania au prima experienta de acest fel inainte sa implineasca varsta de 15 ani. Doar 9% dintre ei folosesc mijloace de protectie.

Acelasi ziar in citeaza si pe sociologul Vasile Dancu care spune ca aceste date, legate de comportamentul sexual al tinerilor, de proba maturitatii, sunt profund viciate de comandamentele sociale ale tinerilor.

“Fetele, doar 17 la suta dintre ele recunosc, in timp ce numarul baietilor e mult mai mare – 48%. In realitate, dupa alte studii serioase din strainatate, e invers. Sunt mai mult fetele care isi incep viata sexuala inaintea baietilor, dar presiunea sociala le face sa ascunda acest lucru. In schimb, baietii simt nevoia sa isi dovedeasca masculinitatea. Studiile de profil spun ca aceste activitati, incepute prematur, duc la o anumita desensibilizare a individului, la un comportament care prejudiciaza constructia unei familii. In plus, consumul de alcool, tutun si droguri va duce la o izolare tot mai mare a indivizilor, in cadrul unor retele de socializare”, explica sociologul.

Studiul realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii a fost efectuat pe un esantion de peste 5.500 de elevi din Romania, cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani.

Comments are closed.