25 IANUARIE ZIUA ELIBERARII DE SPAGA

De 65 de ani, economiştii şi/sau finanţiştii din lumea largă calculează, în fiecare an şi-aproape în fiecare ţară, când anume se eliberează cetăţeanul obişnuit de povara fiscală—desigur, este vorba despre o eliberare abstractă, teoretică. Ne-am gândit să facem un calcul similar, să aflăm când se eliberează românul obişnuit de povara şpăgii. Pentru asta, am folosit date statistice, despre proverbialul „român mediu,” acela care are copii cu virgulă, mănâncă ouă cu virgulă, trăieşte în camere cu virgulă şi se îmbracă ori se încalţă cu cămăşi sau pantofi cu virgulă. Combinând datele statistice cu raportările voastre, ale românilor cât se poate de reali şi de întregi, se pare că ziua eliberării de şpagă a românului mediu este 25 ianuarie.

Conform raportărilor de pe www.piatadespaga.ro, cea mai mare şpagă medie anuală s-a înregistrat în 2009. Anul trecut, pe baza acelei şpăgi medii, care era de 266 euro/an (în 2013, şpaga medie anuală a fost de 268 euro/an—detalii în graficele alăturate), am calculat scenariul pesimist, raportându-ne la românul mediu, cu salariul său mediu net de 345 euro/lună (4.140 euro/an în 2012; prin contrast, în 2013, salariul mediu net a fost de 361 euro/lună sau 4.337 euro/an). Folosind datele statistice disponibile, se pare că românul mediu ar avea nevoie de 16 zile lucrătoare pentru a produce banii necesari pentru plata şpăgilor anuale. Luând în considerare zilele libere şi sărbătorile legale din ianuarie, descoperim că, până pe 24, muncim pentru a aduna banii de şpagă, iar pe 25 ianuarie putem sărbători (?). În cel mai rău caz, românul „fără virgulă,” care e plătit doar cu salariul minim, va trebui să amâne sărbătoarea amară a eliberării de şpagă până pe 21 februarie!

Metoda de calcul pentru ziua libertăţii fiscale porneşte de la salariul mediu şi de la povara fiscală per capita (2012/13, respectiv 2013/14). Când veniturile salariale acoperă (în abstract, desigur) povara fiscală, putem stabili ziua eliberării de aceste obligaţii—din acea zi, până la sfârşitul anului, se poate spune că omul lucrează pentru sine, pentru familia sa, având în vedere că s-a eliberat de obligaţia faţă de stat. Metoda de calcul nu e suficient de bine standardizată—în funcţie de sursă şi metodă, românii au „sărbătorit” eliberarea de povara fiscală în 2012 fie pe 1 iulie, fie pe 27 iunie, fie pe 18 mai. După calculele noastre, de nespecialişti economico-financiari, ziua libertăţii fiscale se va sărbători în România în a doua jumătate a lunii iunie; deocamdată, specialiştii nu au calculat data exactă pentru România.

Comments are closed.