PUBLICATI “REVOLUTIA DIN 22″ DE LA NOI!

La 24 de ani de la Revolutie incep sa iasa la iveala o parte din secretele Revolutiei din 1989. Duminica seara jurnalistul Portik Marius a postat un documentar realizat de TVR pe aceasta tema.

“Cine-a tras în noi, după 22?” este una dintre întrebările-simbol ale Revoluţiei Române. Celebrii terorişti din decembrie 1989 au fost, de fapt, membrii Forţelor Naţionale de Rezistenţă.Existenţa lor a fost secretul cel mai bine păstrat al Armatei Române. Misiunea lor era să pregătească o invazie străină.Aceaste dezvăluiri asupra celor petrecute în decembrie 1989, precum şi alte mărturii-şoc, au fost prezentate de TVR în cadrul documentarului intitulat “Teoria Conspiraţiei-decembrie 1989″.

Jurnalistul reghinean uita sa mentioneze ca exista o serie de interviuri realizate si la Reghin despre adevarurile revolutie din orasul nostru. Blogdereghin.ro ii solicita sa posteze documentarul si interviurile realizate cu revolutionarii din oras.

Pe langa materialele video, in 2010, Ziarul de Mures a realiat o ampla ancheta despre revolutia din orasul viorilor. Ea poate fi citata in numarul din 12 iulie 2010 al ziarului.  Redam un fragment din respectivul articol:

Simpaticul caz Tusnea
Nu stiu daca domnul fost inspector scolar-sef, Ion Tusnea, e unul dintre marii revolutionari ai Muresului, dar stiu cu siguranta ca e cel mai mare al Reghinului. Dar cum, a fost Revolutie si la Reghin? Ba bine ca nu, spun reprezentantii asociatiilor de revolutionari! Deeeci, domnul Tusnea, dupa ce a cumpanit bine evenimentele de la Timisoara si cam încotro bate vântul, si-a facut curaj si a plecat din fata ecranului tv unde urla Dinescu cu directia centru. si cum la Reghin e destul sa cobori din bloc ca sa ajungi în centru, nu i-a luat mult. Pe strada, câtiva oameni care l-au recunoscut: Dom’ profesor, dom’ profesor, unde mergeti, n-ati vazut ca-i Revolutie? Ba am vazut, zice el, am iesit sa vad si io încotro se îndreapta treburile! si uite asa a ajuns domnu’ Tusnea sa conduca un grup de oameni, deci sa îndeplineasca prima conditie ca sa devina Luptator Remarcat pentru Merite Deosebite. A intrat valvârtej prin birourile Primariei… si s-a asezat pe-un scaun. “Câti suntem, cine e cu noi?”, a întrebat. Vreo zece au raspuns, timid, cu voci atinse de rachiul de dimineata: Noi suntem. “Buun”, a zis Tusnea, formam celula de criza! Sunati-l pe Iliescu! si, în linii mari, cam asta a fost Revolutia la Reghin.

Lupta pâna la capat. Brad Pitt.
La 20 de ani distanta, timp în care domnul Tusnea a fost si primar al Reghinului, si consilier local si inspector scolar-sef la Mures din partea PNL, Revolutia se vede cu alti ochi. Meritele Deosebite ale celor prezenti acolo au capatat nuante de eroism. Parca Reghinul a fost un fel de Troia, care s-a lasat greu cucerit… Tusnea a fost cu adevarat acel Brad Pitt care a cucerit cetatea din rolul lui Achile. El si luptatorii lui si-au câstigat cu prisosinta solda. Mai ales ca razboiul lui Tusnea a continuat multi ani dupa momentul Revolutiei. De ce? Pai pentru ca Legea 341/2004 prevede ca Luptatorii cu Merite Deosebite au dreptul la acea indemnizatie de 2020 lei doar daca au un venit mai mic decât salariul mediu brut pe economie. Iar Tusnea, în calitatile sale de dascal cu vechime, director de scoala, primar, consilier local, inspector scolar, a avut mereu un venit peste salariul mediu. Nu cu mult, poate, dar peste. Ca sa nu fi avut acele Merite Deosebite chiar pe degeaba, Tusnea a mers pâna în pânzele albe ale Curtii Constitutionale cu problema sa. Prin decizia 350 din 17 martie 2009, Curtea Constitutionala i-a dat peste nas revolutionarului reghinean, respingându-i exceptia de neconstitutionalitate. Problema s-a rezolvat la scurt timp însa, Tusnea alegând solutia pensionarii anticipate. Cu siguranta ca pensia care i s-a fixat e putin sub salariul mediu brut pe economie, astfel încât marele luptator sa poata încasa si indemnizatia de revolutionar. Ceea ce face de vreun an si ceva, timp în care parca a întinerit. Cred si eu, cu 1000 de euro pe luna (pensie plus indemnizatie) si cu diverse alte gratuitati poti sa te simti din nou Brad Pitt. Iar fetele batrâne ramân din nou mute de admiratie..

Mentionam ca in 22 decembrie 1989, se constituie Frontul Salvării Naţionale Reghin. Până la alegerile din mai 1990 Biroul Executiv al Consiliului de Uniune Naţionala a fost format din Ioan Tuşnea, preşedinte, Marian Traian – primar, Bexa Simion secretar şi Szabó Rudolf, Müller Kurt, Pop Mihai – membri.

Comments are closed.